Συχνές Ερωτήσεις

Η μετεγκατάσταση αφορά στη μετακίνηση και μεταστέγαση συλλογών, υπηρεσιών, δομών και λειτουργιών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) στους χώρους του ΚΠΣΙΝ καθώς και στην εύρυθμη λειτουργία της.

Η μετάβαση αφορά στο σύνολο των διαδικασιών, διεργασιών και πρακτικών εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης που θα οδηγήσουν τον θεσμό της ΕΒΕ στη νέα εποχή. 

Με αφορμή τη μετεγκατάσταση, η ΕΒΕ ανασυντάσσει τις δυνάμεις της και εισέρχεται σταδιακά σε μια νέα φάση της μακράς ιστορίας της, την ψηφιακή εποχή.

Η μετακόμιση της ΕΒΕ ως τμήμα του συνολικού έργου της μετεγκατάστασης, ένα έργο εξαιρετικής δυσκολίας και υψηλών απαιτήσεων, ουσιαστικά ολοκληρώθηκε στα μέσα του Απριλίου του 2018. 

Στις νέες εγκαταστάσεις της ΕΒΕ μεταφέρθηκαν 750.000 Τεκμήρια της Γενικής Συλλογής, 40.000 Τεκμήρια της Συλλογής του Δανειστικού Τμήματος, 30.000 περιοδικά ποικίλης θεματολογίας της τελευταίας πενταετίας και όλη η ειδική συλλογή της, η οποία περιλαμβάνει σπάνια και πολύτιμα βιβλία, χειρόγραφα και αρχεία.

Τους μήνες που ακολουθούν θα ξεκινήσει η περίοδος πιλοτικής λειτουργίας για το σύνολο των υπηρεσιών που θα παρέχει η ΕΒΕ στις νέες εγκαταστάσεις της στο ΚΠΙΣΝ.

To κοινό της ΕΒΕ μπορεί να εξυπηρετηθεί αξιοποιώντας εναλλακτικές πηγές πληροφόρησης και βιβλιοθήκες. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά μπορείτε να αναζητήσετε εδώ.

 

Το έργο μετεγκατάστασης της ΕΒΕ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος χρηματοδοτείται αφενός από δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ύψους 5.000.000 ευρώ και αφετέρου από έκτακτη επιχορήγηση του Ελληνικού Κράτους ύψους 5.414.000 ευρώ.

Οι προδιαγραφές των νέων εγκαταστάσεων διαμορφώθηκαν κυρίως βάσει μελετών που υλοποίησε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε συνεργασία με διεθνείς συμβούλους. Από το 2014 μέχρι σήμερα, η Διεύθυνση της ΕΒΕ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το ΚΠΙΣΝ, προκειμένου οι υποδομές να καλύψουν τις ανάγκες των συλλογών, διασφαλίζοντας μοναδικές εμπειρίες στους χρήστες των υπηρεσιών της ΕΒΕ.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και το πλαίσιο λειτουργίας της ορίζεται από τον Νόμο 3149/2003 όπως τροποποιήθηκε από τον Νόμο 4452/2017. Θέματα στέγασής της στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος περιγράφονται αναλυτικά στον Νόμο 3785/2009.

Όχι. Η ΕΒΕ μεταφέρει την επίσημη έδρα της στο ΚΠΙΣΝ. Ωστόσο, τόσο το Βαλλιάνειο κτίριο όσο και το κτίριο του Βοτανικού θα συνεχίσουν να λειτουργούν φιλοξενώντας μέρος των συλλογών και τα ανάλογα αναγνωστήρια. Οι νέες εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν κατάλληλα διαμορφωμένα θησαυροφυλάκια και πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια για τη σωστή διαφύλαξη, συντήρηση και ψηφιοποίηση χειρογράφων, παλαίτυπων και άλλων πολύτιμων συλλογών. Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος θα λειτουργεί σε τρία κτίρια (Βαλλιάνειο, Βοτανικός, ΚΠΙΣΝ) τα οποία θα φιλοξενούν τις διευρυμένες συλλογές και τις νέες της υπηρεσίες.

Το Βαλλιάνειο κτίριο ήταν, είναι και θα είναι πάντα ένα ζωντανό κομμάτι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Όταν ολοκληρωθούν τα απαραίτητα έργα συντήρησης και αποκατάστασης, θα λειτουργήσει μεταξύ άλλων ως αναγνωστήριο, εκθεσιακός χώρος και πύλη ενημέρωσης για τις υπηρεσίες της ΕΒΕ στο κέντρο της πόλης.

Με βάση τον ισχύοντα προγραμματισμό, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος αναμένεται να λειτουργήσει σταδιακά τους επόμενους μήνες, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου της μετεγκατάστασής της στο ΚΠΙΣΝ.

Τα εγκαίνια προγραμματίζονται σε χρόνο που έπεται της ολοκλήρωσης της μετεγκατάστασης και της έναρξης της λειτουργίας της ΕΒΕ στις νέες εγκαταστάσεις.

Για αναλυτικές πληροφορίες σχετικές με την πρόσβασή σας στις νέες εγκαταστάσεις της ΕΒΕ μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ.

Όχι. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και ως εκ τούτου οι προσλήψεις προσωπικού για τη στελέχωση των νέων τμημάτων και υπηρεσιών της ΕΒΕ πραγματοποιούνται μέσω ΑΣΕΠ. Σχετικές προκηρύξεις θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα και στα κοινωνικά δίκτυα της ΕΒΕ. 

Σημειώνεται ότι η ΚΠΙΣΝ Α.Ε. αποτελεί ξεχωριστό νομικό πρόσωπο το οποίο ανακοινώνει τις ανοιχτές θέσεις εργασίας και θέσεις πρακτικής άσκησης στην ιστοσελίδα του.

Η ολοκλήρωση του έργου της μετεγκατάστασης θα σηματοδοτήσει την έναρξη της λειτουργίας του ερευνητικού και δανειστικού τμήματος της ΕΒΕ. Έως τότε, οι χώροι των αναγνωστηρίων του Δανειστικού Τμήματος της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο ισόγειο και το δεύτερο επίπεδο είναι διαθέσιμοι στο κοινό καθημερινά. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ωράριο λειτουργίας του ΚΠΙΣΝ μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του.

Όχι. Η Γενική Συλλογή στις νέες εγκαταστάσεις, όπως και στο Βαλλιάνειο, θα είναι στη διάθεση του κοινού για επιτόπια έρευνα και μελέτη, χωρίς δυνατότητα εξωτερικού δανεισμού, σε πέντε σύγχρονα αναγνωστήρια που βρίσκονται στα επίπεδα 2, 3 και 4 του κτιρίου. Σημειωτέον ότι η συλλογή του δανειστικού τμήματος είναι νέα και ξεχωριστή.

Ναι. Πράγματι, η Εθνική Βιβλιοθήκη δημιουργεί ένα νέο Δανειστικό Τμήμα,  το οποίο θα εκτείνεται στο ισόγειο και εν μέρει στο 2ο επίπεδο. Το Δανειστικό Τμήμα θα προσφέρει μια ολοκαίνουρια συλλογή για παιδιά, εφήβους και ενήλικες σε συνδυασμό με ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών και διαδραστικών προγραμμάτων. Θα περιλαμβάνει, επίσης, αίθουσα προβολών, στούντιο κινηματογράφησης, στούντιο μουσικής, ενώ προγραμματίζεται και η λειτουργία ραδιοφωνικού σταθμού.

Στο Δανειστικό Τμήμα συγκαταλέγεται μια διακριτή συλλογή, ανεξάρτητη από τη Γενική Συλλογή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα θεματικών ενοτήτων. Η συλλογή αυτή εμπλουτίζεται διαρκώς με έμφαση στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες και τις Τέχνες, στην Ελληνική και Ξένη Λογοτεχνία, στο Παιδικό Βιβλίο και το Κόμικ. Η συλλογή περιλαμβάνει περισσότερα από 40.000 Τεκμήρια, μεταξύ των οποίων περιοδικά, επιτραπέζια παιχνίδια γνώσεων και videogames. Στο επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί ο σχετικός κανονισμός.

α) Για πληροφορίες γενικού ενδιαφέροντος μπορείτε να απευθύνεστε στην υποδοχή της ΕΒΕ στο ΚΠΙΣΝ ή στο τηλεφωνικό κέντρο 2130999700.

β) Για πληροφορίες αναφορικά με τις συλλογές μπορείτε να απευθύνεστε στην υπηρεσία “Ask a Librarian” στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΒΕ.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος οργανώνει με δική της ευθύνη στους χώρους της τις εκδηλώσεις, τις διαλέξεις, τα συνέδρια και τις δράσεις εκείνες που δίνουν το δικό της στίγμα. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά στην ιστοσελίδα καθώς και στα κοινωνικά δίκτυα της ΕΒΕ.

Ο χρήστης θα μπορεί, χωρίς περιορισμούς πρόσβασης, να απολαμβάνει το σύνολο των ηλεκτρονικών πηγών που έχει στη διάθεσή της η ΕΒΕ από όλα τα κτίριά της – σημειώνεται ότι προς το παρόν αυτό δεν είναι εφικτό στο ΚΠΙΣΝ.

Για ένα μικρό σχετικά ποσοστό των ηλεκτρονικών πηγών θα υπάρχει στο μέλλον πρόσβαση εκτός κτιρίων της ΕΒΕ. 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σύνολο των πηγών της ΕΒΕ μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της.