Η Μετεγκατάσταση

Η Εθνική Βιβλιοθήκη μπαίνει σε μια νέα φάση της μακράς ιστορίας της. Δεν πρόκειται απλώς για μεταστέγαση, πρόκειται για νέο ξεκίνημα, για επανίδρυση. Η Εθνική Βιβλιοθήκη εισέρχεται στην ψηφιακή περίοδο της ιστορίας της. Με πλουσιότερες συλλογές, νέες υπηρεσίες, νέο νόμο, άλλους όρους λειτουργίας, άλλο ύφος σχέσης με το κοινό.
Σταύρος Ζουμπουλάκης Πρόεδρος Εφορευτικού Συμβουλίου
Το στοίχημα του εκσυγχρονισμού της Εθνικής Βιβλιοθήκης, σε όλα τα επίπεδα, πρέπει οπωσδήποτε να κερδηθεί. Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε συστηματικά να καλύψουμε τα κενά δεκαετιών για να μπούμε στο μέλλον. Δουλεύουμε γι’ αυτό βάζοντας διάθεση, μυαλό, καρδιά. Η Εθνική Βιβλιοθήκη είναι ένας κρυφός θησαυρός και το στοίχημα είναι να τον αναδείξουμε.
Δρ. Φίλιππος Τσιμπόγλου Γενικός Διευθυντής

Το 2017 η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος πρόκειται να μετεγκατασταθεί στο νέο της κτήριο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ): ένα συγκρότημα που περιλαμβάνει τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, συνολικής έκτασης 210.000 τ.μ.

Το έργο, το οποίο φέρει την υπογραφή του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Renzo Piano, αποτελεί αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ύψους €596 εκατομμυρίων. Με την ολοκλήρωση του έργου, το ΙΣΝ θα παραδώσει το ΚΠΙΣΝ στο Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο θα αναλάβει τον πλήρη έλεγχο και λειτουργία του.

Οι εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) αγγίζουν τα 22.000 τμ, παρέχοντας κατάλληλες συνθήκες και σύγχρονες υποδομές για τη συγκέντρωση, διαφύλαξη, συντήρηση, ψηφιοποίηση και ανάδειξη των συλλογών της. Ως εθνικός θεματοφύλακας της γραπτής πνευματικής παρακαταθήκης των Ελλήνων, η ΕΒΕ θα παρέχει πρόσβαση στην πλειοψηφία της ελληνικής εκδοτικής παραγωγής, σε χειρόγραφα, παλαίτυπα, ιστορικά αρχεία, καθώς και σε περιοδικά και εφημερίδες.

Στόχος της ΕΒΕ είναι να καταστεί κέντρο μελέτης  των ελληνικών σπουδών διεθνούς εμβέλειας και πυλώνας διατήρησης και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού. Με αναβαθμισμένες ψηφιακές υπηρεσίες και διασύνδεση με άλλες βιβλιοθήκες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, θα εξασφαλίσει σε επιστήμονες και ερευνητές παγκοσμίως, τη βέλτιστη πρόσβαση σε πλούσιο έντυπο και ψηφιακό υλικό για τον Ελληνισμό.

Ταυτόχρονα, διευρύνει τη δράση της με ένα νέο δανειστικό τμήμα, με ποικίλες συλλογές, τεχνολογικά μέσα και ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών και διαδραστικών προγραμμάτων προσφέροντας σε όλους ανοιχτή πρόσβαση στην πληροφορία και τη γνώση.

Ο εκσυγχρονισμός της ΕΒΕ είναι υπόθεση όλων των Ελλήνων πολιτών και αποτελεί ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί. Η ιστοσελίδα αυτή δημιουργήθηκε για να παρέχει έγκυρη και συνεχή ενημέρωση για τα πολυεπίπεδα και παράλληλα έργα που υλοποιούνται μέχρι την ημέρα των εγκαινίων της ΕΒΕ στο ΚΠΙΣΝ.

ΔΟΜΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

H Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος ολοκλήρωσε σε διάστημα τριών ετών (2015 έως 2017) 50 έργα ιδιαίτερα απαιτητικά και πολύπλοκα. Αυτά αφορούσαν στην επεξεργασία και ανάπτυξη των συλλογών, στην ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών, στη δημιουργία νέου δανειστικού τμήματος, στην ανάπτυξη κοινού και στην εκπαίδευση του προσωπικού της ΕΒΕ.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Το έργο μετεγκατάστασης της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος χρηματοδοτείται αφενός από δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ύψους 5.000.000 ευρώ και αφετέρου από έκτακτη επιχορήγηση του Ελληνικού Κράτους ύψους 5.200.000 ευρώ.

Η διαχείριση της κρατικής επιχορήγησης γίνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος σύμφωνα με τις διαδικασίες του Δημοσίου. Η διαχείριση της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, μετά από έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, έγινε κατά την περίοδο Φεβρουάριος 2015 – Ιούλιος 2016 από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Future Library . Από τον Αύγουστο 2016 διαχειριστικός φορέας της δωρεάς ανέλαβε ο μη κερδοσκοπικός φορέας Φίλοι & Υποστηρικτές Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος ΝιάρχοςΠρόκειται για Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία που ιδρύθηκε με στόχο την υποστήριξη και την προώθηση του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μέσα από ένα δίκτυο φίλων, υποστηρικτών, δωρητών και εμπνευσμένων ανθρώπων, με κοινό όραμα. Αποτελούν ανεξάρτητο φορέα του ιδιωτικού τομέα που δεν ταυτίζεται λειτουργικά, οργανωτικά ή οικονομικά με την ΚΠΙΣΝ Α.Ε. και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Διαβάστε περισσότερα για το ιστορικό και τους συντελεστές του έργου μετεγκατάστασης. 

Εντοπίστηκαν
0
πολύτιμα βιβλία
Ταξινομήθηκε το
0%
του ιστορικού αρχείου της ΕΒΕ
Συμμετείχαν
0
άτομα στην έρευνα κοινού

Γενική Συλλογή: 750.000 βιβλία

Καθαρισμός Βιβλίων100%
100%
Επικόλληση Ετικετών100%
100%
Ταυτοποίηση Τεκμηρίων100%
100%
Επεξεργασία Τεκμηρίων100%
100%
Σάρωση Εξωφύλλων100%
100%

Πρόοδος επιμέρους έργων