Πιλοτική μεταφορά βιβλίων στο ΚΠΙΣΝ

Από τις 13 έως τις 15 Ιουνίου 2017, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος πραγματοποιεί πιλοτική μεταφορά των πρώτων 10.000 βιβλίων στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς, εφαρμόζουμε στην πράξη τον πολύμηνο σχεδιασμό του εγχειρήματος: καταγράφουμε χρόνους, μετράμε αποστάσεις και αναλύουμε τεχνικές λεπτομέρειες προκειμένου να οριστικοποιήσουμε τις προδιαγραφές της μεγάλης μετακόμισης.

Η μεταφορά του κύριου όγκου της γενικής συλλογής, των σπάνιων τεκμηρίων και των χειρογράφων της Εθνικής Βιβλιοθήκης προγραμματίζεται για το φθινόπωρο του 2017. Η εποχή αυτή κρίνεται καταλληλότερη από άποψη συνθηκών θερμοκρασίας και υγρασίας και επιτρέπει την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών προληπτικής συντήρησης και διαχείρισης του πολύτιμου και αρχειακού υλικού της ΕΒΕ.

Προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία η ιστορική μετεγκατάσταση της πνευματικής παρακαταθήκης της χώρας στο ΚΠΙΣΝ, απαιτείται οργάνωση, συνεργασία και απόλυτος συντονισμός εκατοντάδων ανθρώπων. Οι συνθήκες απαιτούν πολυεπίπεδο επιχειρησιακό σχεδιασμό και πιλοτικές δοκιμές σε κάθε βήμα της πρωτόγνωρης αυτής διαδικασίας.

Αυτές τις μέρες, στις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος συντελείται ένα εγχείρημα μικρής κλίμακας αλλά μεγάλης συμβολικής αξίας. Τα πρώτα βιβλία εγκαθίστανται στον Πύργο Βιβλίων. Έχει φτάσει η πρώτη στιγμή του μέλλοντος που θέλουμε να δημιουργήσουμε για την Εθνική Βιβλιοθήκη και για πολλές ακόμα γενιές αναγνωστών.

Με το καλό!