Ολοκληρώθηκε το διεθνές συνέδριο Ανοικτής Επιστήμης

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρώτο διεθνές επιστημονικό συνέδριο Ανοικτής Επιστήμης Open Science Fair 2017, που διοργανώθηκε από το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» σε συνεργασία με το Τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ΕΚΠΑ και την Εθνική Βιβλιοθήκη (νέες εγκαταστάσεις ΕΒΕ στο ΚΠΙΣΝ, 6 έως 8 Σεπτεμβρίου 2017).

Το συνέδριο άνοιξε ο Δρ. Φίλιππος Τσιμπόγλου, Γενικός Διευθυντής της ΕΒΕ. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος μίλησε για τις νέες πρακτικές και κουλτούρες που αναδύονται στην επιστημονική διαδικασία και μας απομακρύνουν από ένα βιβλιοκεντρικό πολιτισμό.

Συμμετείχαν περισσότεροι από 300 σύνεδροι, εξέχουσες προσωπικότητες της επιστημονικής κοινότητας, από 35 χώρες. Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 26 συνεδρίες, εργαστήρια και σεμινάρια, όπου συζητήθηκαν θέματα πρόσβασης και ισότητας στη γνώση και την επιστήμη, θέματα χρήσης ανοικτών επιστημονικών δεδομένων ως μέσων διασύνδεσης της έρευνας με την καινοτομία και τη βιομηχανία καθώς και ο κοινωνικός αντίκτυπος της επιστημονικής έρευνας. Αναδείχτηκε έτσι ο πλούτος των διαφορετικών προσεγγίσεων και τέθηκαν τα θεμέλια για ένα οδικό χάρτη που θα οδηγήσει στην υλοποίηση των βασικών πτυχών της Ανοικτής Επιστήμης στοχεύοντας μεσοπρόθεσμα στην πολιτική της ΕΕ για το Ευρωπαϊκό Υπολογιστικό Νέφος (European Open Science Cloud).

Δελτίο τύπου Ερευνητικού Κέντρου “Αθηνά”

Video: Δρ. Φίλιππος Τσιμπόγλου. “Libraries in the era of Open Science”

Video: Δρ. Φίλιππος Τσιμπόγλου. “The value of the OSFair 2017”

Video: Δρ. Φίλιππος Τσιμπόγλου. “Message to a young librarian”

Φωτο: ©ΕΒΕ_Theophilos Gerontopoulos