Ολοκλήρωση προγράμματος «Ραδιοφωνικές Σελίδες – Η Εθνική Βιβλιοθήκη στα ραδιοκύματα του European School Radio»

Η Εθνική Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με το «European School Radio, Το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο», που εκπροσωπείται από την επιστημονική εταιρία «Διαθεματικό Διαπολιτισμικό Ραδιόφωνο της Εκπαιδευτικής Κοινότητας», υλοποίησε με επιτυχία το πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ραδιοφωνικές Σελίδες – Η Εθνική Βιβλιοθήκη στα ραδιοκύματα του European School Radio». Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε από 30 Μαρτίου έως 16 Μαΐου 2018, στους χώρους του Δανειστικού Τμήματος της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Συμμετείχαν μαθητές Πρωτοβάθμιας (Ε΄- ΣΤ΄τάξεων Δημοτικού Σχολείου) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των σχολείων: 26ο Δημοτικό Καλλιθέας, 6ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας, 2ο Γυμνάσιο Κορωπίου με 4ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, 9ο Δημοτικό Αγ. Δημητρίου με 3ο Δημοτικό Πόρτο Ράφτη. Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 4 επισκέψεις. Οι μαθητές συμμετείχαν σε Eργαστήρια Δημοσιογραφίας και Τεχνολογίας, διάρκειας μιας ώρας το καθένα και ηχογράφησαν τη ραδιοφωνική τους εκπομπή στο Στούντιο Μουσικής του Δανειστικού Τμήματος. Συγκεκριμένα, στο Eργαστήριο Δημοσιογραφίας οι μαθητές εκπαιδεύτηκαν στο ραδιοφωνικό λόγο και στην προετοιμασία εκφώνησης εκπομπής με βιωματική μέθοδο, με τη βοήθεια δημοσιογράφου. Στη συνέχεια ηχογράφησαν στο Στούντιο Μουσικής την εκπομπή που είχαν προετοιμάσει. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε στο Εργαστήριο Τεχνολογίας, όπου οι καθηγητές σε συνεργασία με το προσωπικό της βιβλιοθήκης, παρουσίασαν το πρόγραμμα επεξεργασίας ήχου Audacity και πραγματοποίησαν με τους μαθητές άσκηση μίξης (μοντάζ).

Οι εκπομπές μεταδίδονται από τη διαδικτυακή πλατφόρμα του European School Radio. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές του 6ου ΓΕΛ Νέας Ιωνίας πήραν συνέντευξη από τον Γενικό Διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, Δρ. Φίλιππο Τσιμπόγλου (εκπομπή 20/5). Επίσης, κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι μαθητές όλων των σχολείων ξεναγήθηκαν στην Εθνική Βιβλιοθήκη και ενημερώθηκαν για τις υπηρεσίες του νέου Δανειστικού Τμήματος.

Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα είχε ως στόχο να φέρει τους μαθητές σε επαφή με την Εθνική Βιβλιοθήκη, συστήνοντάς τους τις παρεχόμενες υπηρεσίες και τις συλλογές της ώστε να γίνουν οι μελλοντικοί χρήστες της. Η επαφή με επαγγελματίες δημοσιογράφους είχε σκοπό αφενός να προσεγγίσουν κριτικά οι μαθητές την πληροφορία που προέρχεται από ποικίλες πηγές και αφετέρου να γνωρίσουν την κουλτούρα του ραδιοφώνου, ως μέσου ενημέρωσης, ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης.