Επίσκεψη ισραηλινής αντιπροσωπείας στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Διήμερη επίσκεψη στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος πραγματοποίησε αντιπροσωπεία τεσσάρων στελεχών της Εθνικής Βιβλιοθήκης του Ισραήλ στις 5 και 6 Μαρτίου 2018. Πρόκειται για μια επίσκεψη ανταλλαγής τεχνογνωσίας, που υλοποιήθηκε κατόπιν πρότασής τους και σε συνέχεια της επίσκεψης του Προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου κ. David Blumberg, του Διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης του Ισραήλ κ. Oren Weinberg και του εκπροσώπου του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Yad Hanadiv της οικογένειας Rothschild κ. Ariel Weiss στην ΕΒΕ, στα μέσα του Γενάρη του 2018.

Αυτή τη φορά, επικεφαλής της ισραηλινής αντιπροσωπείας ήταν ο κ. Assa Baram, Διευθυντής Οικονομικών και Τεχνικών Υπηρεσιών της Εθνικής Βιβλιοθήκης συνοδευόμενος από την κα. Orly Simon, Διευθύντρια των Δημόσιων Υπηρεσιών, τον κ. Yaniv Levi-Korem, Διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών και την κα. Ephrat Pomerantz, επικεφαλής της ομάδας μετάβασης και συντονίστρια του έργου για το νέο κτίριο και τις εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης του Ισραήλ.

Αναλυτικότερα, η Εθνική Βιβλιοθήκη του Ισραήλ βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σημείο. Καταρχάς, καλείται να διαχειριστεί τη μετεγκατάστασή της από την Πανεπιστημιούπολη της Ιερουσαλήμ σε ένα ιδιόκτητο κτίριο, μοντέρνο και αυτόνομο. Την ίδια στιγμή, επιθυμεί να μετεξελιχθεί από μια πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη που μέχρι σήμερα απευθύνεται κυρίως σε ερευνητές, σε μια ανοιχτή βιβλιοθήκη σε όλο τον κόσμο και παράλληλα, σε ένα σημαντικό κέντρο πολιτισμού.

Την ισραηλινή αντιπροσωπεία υποδέχθηκε ο Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, Δρ. Φίλιππος Τσιμπόγλου και η ομάδα μετάβασης της ΕΒΕ στο νέο της κτίριο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Στο επίκεντρο όλων των συζητήσεων και επαφών υπήρξε η έννοια της μετάβασης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στελέχη της ΕΒΕ παρουσίασαν τα έργα που υλοποιήθηκαν στους άξονες της επεξεργασίας και ανάδειξης των συλλογών, της ανάπτυξης των ψηφιακών υπηρεσιών, του σχεδιασμού νέου δανειστικού τμήματος, της ανάπτυξης κοινού και της εκπαίδευσης του προσωπικού στο πλαίσιο της εντατικής προετοιμασίας για τη μετεγκατάσταση της ΕΒΕ από το 2015. Τα μέλη της ισραηλινής αντιπροσωπείας, συνοδευόμενα από στελέχη της ΕΒΕ, επισκέφθηκαν το Βαλλάνειο κτίριο, όπου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά το δύσκολο έργο της μεταφοράς των συλλογών. Η οργανωμένη ξενάγηση συνεχίστηκε στο νέο κτίριο της ΕΒΕ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την ενεργή συμμετοχή στελεχών όλων των τμημάτων της.

Στη συνέχεια, τα μέλη της ισραηλινής αντιπροσωπείας παρουσίασαν λεπτομερώς τις αδυναμίες και τα προβλήματα που αντιμετώπιζε για μεγάλο χρονικό διάστημα η Εθνική Βιβλιοθήκη του Ισραήλ και τους οδήγησαν στη χάραξη και υλοποίηση μιας νέας στρατηγικής, με στόχο τόσο την ανάπτυξή της, στοιχείο της οποίας αποτελεί και η επικείμενη μετεγκατάστασή της, όσο και τη σύνδεση με την παγκόσμια κοινότητα. Οι δύο ομάδες μοιράστηκαν τους προβληματισμούς τους σχετικά με το σύνθετο έργο της μετάβασης και επικεντρώθηκαν σε λεπτομερείς αναφορές πρακτικών, μεθοδολογιών και προσεγγίσεων που ακολουθούνται σε πολλαπλά επίπεδα από τις δύο Εθνικές Βιβλιοθήκες. Η έμφαση πάντα στην περίοδο της μετάβασης.

Η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της Διπλωματίας των Βιβλιοθηκών, ενός πυλώνα της στρατηγικής ανάπτυξης της ΕΒΕ σε μια ιστορική στιγμή και συγκυρία της πορείας της στη ψηφιακή εποχή. Αντανακλά την επανίδρυση του θεσμού της ΕΒΕ και την ανοιχτότητα στο χρόνο και το χώρο.