Διεθνές συνέδριο για τον Θωμά Ακυινάτη

Η Εθνική Βιβλιοθήκη, το Εργαστήριο Θεωρητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών και το Ελληνικό Ινστιτούτο του Κολλεγίου Royal Holloway του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (The Hellenic Institute, Royal Holloway, University of London) συνδιοργανώνουν διεθνές συνέδριο με τίτλο: «Thomas Latinus – Thomas Graecus. Ο Θωμάς Ακυινάτης και η Πρόσληψή του στο Βυζάντιο». Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου και το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017, στις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Πύργος Βιβλίων, ισόγειο). Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ο Ιταλός Δομινικανός θεολόγος και φιλόσοφος, Θωμάς Ακυινάτης (1225 – 1274), παραμένει μια από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες της ιστορίας του ευρωπαϊκού πνεύματος. Στη σκέψη του συγκεράζονται χριστιανισμός, νεοπλατωνισμός, αριστοτελισμός, αραβική και εβραϊκή διανόηση. Το ογκώδες συγγραφικό του έργο, που άσκησε τεράστια επίδραση σε όλους σχεδόν τους τομείς του ανθρώπινου πνεύματος, αποτελεί αντικείμενο μελέτης μέχρι σήμερα. Ένα άγνωστο κεφάλαιο αυτής της επίδρασης είναι η πρόσληψη της σκέψης του Θωμά Ακυινάτη στο ύστερο Βυζάντιο. Προϋπόθεση για την εμπεριστατωμένη και ολοκληρωμένη συγγραφή αυτού του κεφαλαίου είναι η κριτική έκδοση των βυζαντινών μεταφράσεων δεκαέξι, τουλάχιστον, θωμικών έργων, καθώς και των φιλοθωμικών και αντιθωμικών πραγματειών που συνέγραψαν βυζαντινοί διανοητές με αφορμή αυτές τις μεταφράσεις.

Οι παραπάνω επιστημονικές προσεγγίσεις αποτελούν στόχο του διεθνούς ερευνητικού προγράμματος «Thomas de Aquino Byzantinus», που εκπονείται από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Κολλέγιο Royal Holloway του Πανεπιστημίου Λονδίνου, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Πρόγραμμα